Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Το Πάσχα που πέρασα


Την Παρασκευή που έκλειναν τα  σχολεία  όλα τα παιδιά  μαζευτήκαμε σε μια γωνία και περιμέναμε να βγει η κυρία. Βγήκε κάποια στιγμή και όλοι τρέξαμε να την αγκαλιάσουμε  και να  την ευχηθούμε καλό Πάσχα .    Από εκείνη την στιγμή  άρχισαν η πασχαλιάτικες διακοπές . Όλοι την Μεγάλη   εβδομάδα  πήγαινα με την γιαγιά μου  στην Εκκλησία . Στο σπίτι  νηστεύαμε και βοηθούσα στης προετοιμασίες για το Πάσχα .  Ήμουν πολλή χαρούμενη γιατί ήρθαν  2  πολλή  αγαπημένες μου φίλες Η  ΜΑΡΊΑ  και η  ΣΜΑΡΟΎΛΑ  από ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ . Ήρθαν   για της διακοπές του Πάσχα  στην γιαγιά  τους που μένει δίπλα στο σπίτι μας  .   Την   ήμερα έπαιζα με τα κορίτσια  και το βράδυ  πηγαίναμε  όλοι  μαζί   στην εκκλησία .
       Την  Μεγάλη  Τετάρτη  το απόγευμα  πήγαμε στο ευχέλαιο  .
        Την Μεγάλη Πέμπτη     το πρωί   βάψαμε τα κόκκινα αυγά . το  βράδυ της  Μεγάλης   Πέμπτης  πήγαμε στην εκκλησία  και ακούσαμε τα 12  ευαγγέλια . Στο  6 Ευαγγέλιο   βγάλανε τον χριστό και τον σταυρώσανε .
          Την Μεγάλη Παρασκευή  το πρωί πήγαμε στην εκκλησία  και είδαμε την αποκαθήλωση και χαιρετίσαμε  τον επιτάφιο  . 
           Το  βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής  ακολουθήσαμε   την περιφορά του επιταφίου.
            Το πρωί του Μεγάλου  Σαββάτου   πήγαμε     μαζί   με   την γιαγιά μου   στο   μοναστήρι της Σίψας  και παρακολουθήσαμε την λειτουργία της Α  ανάστασης   .  μετά την λειτουργία   κοινωνήσαμε  εγώ  και η γιαγιά μου   . 
             Το βράδυ το μεγάλου  Σαββάτου η ώρα  23:00  το βράδυ χτύπησε  η  καμπάνα . Πήραμε της λαμπάδες μας και πήγαμε  στην εκκλησία   σε λίγο έσβησαν τα φώτα  και βγήκε ο Παπάς  στην ωραία   πύλη κρατώντας  33  κεριά όσα ήταν και τα χρόνια  του Χριστού  .  Ο  παπάς  έψαλε  «ΔΕΥΤΕ ΛΆΒΕΤΕ ΦΩΣ» και  όλοι προσπαθούσαμε να ανάψουμε  τις   λαμπάδες   από  το  ΆΓΙΟ  ΦΩΣ που κρατούσε ο ιερέας .    Το   άγιο φως  το  φέρνουν   από τα Ιεροσόλυμα  κάθε   χρόνο   το Μεγάλο Σάββατο  με αεροπλάνο και το μοιράζουν  σε  όλες  της εκκλησίες   της  Ελλάδος .  Μετά  από λίγο   βγήκαμε  όλοι  στην αυλή της εκκλησίας  και ο παπάς  έψαλε το   «ΧΡΙΣΤΌΣ  ΑΝΈΣΤΗ» . Και τότε άρχισαν  οι  ευχές   ,    τα πυροτεχνήματα ,  και το τσούγκρισμα  των αυγών  .   Κατόπιν   πήγαμε  στο  σπίτι  της γιαγιάς  μου     και φάγαμε όλοι μαζί   την πατροπαράδοτη   μαγειρίτσα  και το αρνί με τις   πατάτες    και την μαρουλοσαλάτα .
    Φυσικά συνεχίστηκε   το τσούγκρισμα   των αυγών και οι ευχές . 
      Την   ημέρα    του Πάσχα  πήγα  με   τον  μπαμπά μου  και την μαμά μου  στο κανάλι του  STAR    όπου  εκεί  ψήνανε  η συνάδελφοι   του μπαμπά μου  αρνί στην σούβλα .
        Το  απόγευμα   έπαιξα   με τις     φίλες     μου   γιατί σε λίγες μέρες θα  έφευγαν για την  Θεσσαλονίκη  .
             Έτσι  πέρασα  τις   φετινές   πασχαλιάτικες    διακοπές

                                                Μαριαλένα

1 σχόλιο: