Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στην Βουλγαρία.

Μια φορά κι έναν καιρό, έτσι θα μπορούσα να ξεκινήσω, γιατί κάθε γιορτή είναι παραμύθι είναι όνειρο. Έτσι εγώ θα σας πω πως γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα στην Βουλγαρία.
  Σαράντα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι νηστεύουν. Η γιορτές ξεκινάνε με την παραμονή των Χριστουγέννων. Από το πρωί 24 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι διασκεδαστικές και ευχάριστες προετοιμασίες. Φτιάχνονται τα τελευταία νηστίσιμα φαγητά όπου πρέπει να είναι 9 ή 11 όπως (φασολάδα,σαρμαδάκια,κόκκινες πιπεριές με γέμιση φασολάδα,χασάφ κ.α.).
Το βράδυ μαζεύεται όλη η οικογένεια να φάνε. Όταν τελειώσουν,το τραπέζι μένει στρωμένο μέχρι την άλλη μέρα, γιατί λένε ότι μπορεί να περάσει το πνεύμα της παρθένας Μαρίας και να θελήσει κάτι από το τραπέζι. Άλλη πιστεύουν ότι αυτή την νύχτα τριγυρίζουν οι καλικάντζαροι, κακά πνεύματα ή τα φαντάσματα. Γι' αυτό τα ανύπαντρα παλικάρια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας Χριστουγεννιάτικα τραγούδια για να διόξουνε ότι κακό υπάρχει στο σπίτι. Οι νοικοκυρές τους καλούν στο σπίτι τους να φάνε και να πιούνε. Όταν φεύγουνε από κάθε σπίτι τα παλικάρια πέρνουνε μαζί τους διάφορα φρούτα, ξηρούς καρπούς και κουλούρια κι έτσι τριγυρίζουν στα σπίτια μέχρι τα ξημερώματα. Την επόμενη μέρα στις 25 Δεκεμβρίου αρχίζει οι μεγάλοι γιορτή.


 Θένια 
Φώτεινοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου